Den Älskade Svenska Pizzan
italien får ursäkta sig men pizzan är numera så spridd över världen att den inte längre kan betraktas enbart som en sydeuropeisk mattradition. världen över har pizzan vunnit popularitet och lokala variationer har utvecklats.
sverige är ett typexempel på ett land som verkligen har adopterat maträtten och gjort den till något alldeles unikt svenskt. den typ av pizza vi älskar att äta hemma framför tv:n en lördagskväll har relativt lite att göra med de första pizzorna som bakades på svensk mark på 40-talet åt hungriga italienska gästarbetare.
den moderna tunna svenska pizzan med alla de olika påläggen har influerats både av svensk smak och av flera vågor av invandrare från olika kulturer, faktum är att när vi hämtar hem en pizza från vår lokala restaurang så har vi en kombination av olika kulturer och mattraditioner i kartongen.

den typiska svenska pizzerian
pizzerior är sveriges i särklass vanligaste restauranger och i stort sätt vart man än bosätter sig i vårt avlånga land kan man förvänta sig att ha en typisk kvarterspizzeria i närheten. på mindre orter eller ute i större städers förorter blir pizzerian ofta en naturlig samlingspunkt. hit går man för att äta en enkel och billig middag, samtala – och om du är över 18 år kanske även spela lite videopoker eller slots på de spelautomater som finns längs med väggen när man väntar på att ens pizza ska bli färdig.
pizzeriorna har gått från att vara en affärsrörelse som många såg ner på till att bli nästan folkkära och många är övertygade att just deras pizzeria på hörnan är den bästa i hela staden eller till och med i hela landet.
en senare våg av pizzerior som strävar efter att erbjuda en mer gourmetbetonad och autentiskt italiensk upplevelse har också dykt upp på 2000-talet, främst i sveriges större städer. ett besök på en sådan pizzeria kan vara intressant för att verkligen förstå hur mycket våra svenska pizzerior skiljer sig från sina italienska kusiner. här är tillbehören betydligt mer minimalistiska och betoningen ligger på att låta varje ingrediens tala för sig själv. dessa kan vara utsökta men många är vi svenskar som, om vi ska vara riktigt ärliga, nog hellre hade valt en riktig svensk kebabpizza, i alla fall om vi är ordentligt hungriga
kebabpizzan och andra unika svenska pizzor
internationellt är svenska pizzor kända för den stora mängd olika tillbehör vi gillar att lägga på våra pizzor allt från jordnötter och bananer till kebabkött och bearnaisesås är saker man sällan skulle se på en pizza utanför sveriges gränser. ett exempel där mat från flera olika invandrarkulturer har smällt samman i pizzaugnen till att bli något alldeles unikt svenskt är den lika delar älskade och ökända kebabpizzan.

många utländska besökare har förfasats över denna monstrositet så fullastad med kebabkött, sallad, fefferoni, pommes och kebabsås att man knappt kan se pizzan under alla pålägg. men om du frågar det svenska folket är detta den perfekta pizzan. många undersökningar har gjorts och bortsett från egendesignade pizzor där man själv väljer tillbehör är kebabpizzan den populäraste. efter stora festhelger som nyår är den en ohotad favorit.
en annan unik uppfinning är pizzasalladen. strimlad vitkål i vinäger är inte en sidorätt du kommer få med dig i en liten plastburk någon annanstans i världen när köper en hämtpizza. från början var denna enkla sallad ett billigare alternativ som sidorätt än andra typer av sallader. det som började som ett sätt för pizzabagare att spara pengar har nu blivit något de flesta av oss ser som ett givet tillbehör och som hör en riktigt svensk pizza till.
den svenska pizzan och pizzerian är en del av vår kultur som vi svenskar är stolta över oavsett vad andra nationaliteter tycker om den. precis som många andra länder är vi övertygade om att vi har den bästa pizzan i världen!